Jantung.

ia merupakan organ yang berfungsi mengepam darah melalui saluran darah dengan denyutan yang sekata yang berulang ulang. dalam tubuh manusia, ia terletak di sebelah kiri dari tengah dada. bekalan darah yang banyak diperlukan untuk membekal nutrien, terutama oksigen kepada jantung.
dang ! tetibe buka topik pasal jantung. oke saje je mahu tahu kan. saje je selak selak buka buka artikal kat internet nih. carik infomasi berguna. mane tahu sok lusa tulat ade orang orang terdekat sedare mare sepupu sepapat sayang mayang kena saket jantung ke, kan da senang sebab da tahu serba sedikit.

korang penah tak lari pecut seribu meter then habes je lari dapat rase macam mane jantung tuh berdegup laju gile macam tak cukup nafas kan. tetibe aku terpikir pasal tuh, tak de la terpikir sebenarnya merasai. jantung aku bole plak tetibe berdegup 10 kali ganda laju dari biase. siap sampai bole letak tangan dan rase. padahal aku bukannya tengah lari pecut. aku tengah duduk relax tengok tv, tengok muvie, drive kete dan penah jugak time jalan jalan kat mall. ia tak saket sangat pon cume saket siket je. dan reaksi aku hanya pegang atau ketok ketok bahagian tuh. normally its because of stress maybe and caffein, mase musim exam tuh banyak sangat tertelan nescaffe. sebab kalau tak normal mesti aku tak duduk depan lappy kan. doktor panel pon tak cakap ape ape sangat.

bile tah nak jadik sehat sempurna macam orang laen. pelikbetol.

4 comments:

Heidi Shafiq said...

ko kurang bersenam ni cimi..

meaw said...

akak....blog akk mmg tade chat box eh?

✿ CikCimi said...

@Heidi Shafiq
ko tabak aku bersenam pon.
haha.

✿ CikCimi said...

@meaw
ade la dik tapi dy prob la. xtaw nape. =.=