Tuesday, August 23, 2011

Hehari Mengadap Kuih Raye.

salam. sebab lagi beberape hari nak habes puasa dan nak start raye. semua pon sibuk buat kueh raye. HAHA. termasuk la cik puan besar belog nih. ececece. nak buat macam mane lagi. nih la kerjaan yang paling best time sekarang dekat rumah. kalau minggu lepas sambil buat sambil bole ngap masuk mulut sebab cuti puasa tapi minggu nih hentam je la ape aje la rase kueh raye aku buat nih. 
semalam petang buat cornflake coklat, nih memang kuih wajib dalam senarai raye. sebab aku pengemar coklat. paling senang mudah dan cepat. 175g cornflake dengan 500g coklat masak yang telah dicairkan. woi woi sedap nih. cepat korang buat sendiri je kat rumah. HAHA.
tadi pepagi buat sarang semut lagi. sebabnye semalam kazen datang rumah buka puasa pastu habes dibedal setengah balang sebab tu kueh peberet beliau. =.=" naseb baek la beliau ade kazen yang baek hati macam aku ni. buat tuh sebab nak tambah lagi, dapat la dalam 1 bekas petak dalam 60 biji camtuh. nanty nak kene buat lagi sebab nak bawak balik kampung, nenek pon sibuk order. lepas dah lenguh lenguh tangan sagat tepung siap bakar rehat jap. tapi aku tak pasti apsal kaler kuning kueh nih. hari tuh aku buat tade la kuning terang sangat. macam cecair je tapi kira halal je la sebab ibu kate sedap. HAHA.
 
petang plak buat biskut famous amos tuh. sebijik sejibik ikot resepi tapi bile buka tadi aku makan macam ade sumthing wrong la biskut aku nih. apsal rapuh sangat nih. asal asal lembut je. wuuuu~ tak rangup pon. menci menci. ayah kate kurang butter. iyo iyo je ayah aku ni. tah sejak bile plak ayah aku pandai buat kuih raye. selame nih aku tengok kuih tunjuk banyak la yang di buat. =.=" ibu pon pelik sebab aku kate aku ikot sebijik sebijik. urghhh. ape lagi, text si kesayangan yang sorang tuh tanya beliau buat jadi ke tak. naseb tak jadi jugak. kalau tak memang terjun kerusi la jawabnye. HAHA. tapi beliau dah dapat resepi baru maka esok bole cuba jaya. hoyeahh!
dah update blog boleh tido. okebai.

16 Comments:

محمد إخوان said... [Reply to comment]

cemane nak raya umah kak cimi eh ??

yuyueyuliana said... [Reply to comment]

yang kite respek tang sarang semut tue. kalo buad macam mencabar jiwa dan sanubari kan? haha. kite tak ngajin cam cimi :( kite pemalas :(

Ezy Chiaki said... [Reply to comment]

sedap2!
nk nk nk!
hehe

bunga said... [Reply to comment]

amboi..sponser tuk bunga cikip..hahaha..

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

cimi!
nak resipi biskut famos amos yang JADI tau!

keh keh keh

pss : Ira tak cuti lagi...sob3 :(

Iera said... [Reply to comment]

si aina tu pun dh bedal biskut sarang semut setengah balang..nasib baik buat extra..

cikcimi said... [Reply to comment]

@محمد إخوان
raye je leee. haha. rumah saye dekat bangsar. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@yuyueyuliana
haha. lenguh tangan sagat tepung tuh.

cikcimi said... [Reply to comment]

@yuyueyuliana
haha. lenguh tangan sagat tepung tuh.

cikcimi said... [Reply to comment]

@Ezy Chiaki
boleee. datang la rumah. :P

cikcimi said... [Reply to comment]

@bunga
ehehe. bole. datang rumah yeee bunga.

cikcimi said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
heee.da siap cimi post ea. :)

cikcimi said... [Reply to comment]

@Iera
ehehe. kuat betul aina makan ye kak. :D

tyka chou said... [Reply to comment]

yeah ! bawak balik melake sket nanti !

BENA said... [Reply to comment]

cimiiiiiiiiiii .. bole la pos kat bena cikitttt ekkk . hehehe ;)

✿ cik atie said... [Reply to comment]

oyey! sye dh rse smua....

Next Previous Home
 
cimicomot.blogspot.com | Design By Nur Cimi .Copyright 2009-2015 | All Right Reserved.