Prit Prit Kueh Semperit Datang.

salam. seperti yang di war war kan dalam entri sebelum nih kan kan aku nak buat kueh laen selaen sarang semut. mula ingat nak buat cornflake coklat #maipebret tuh tapi cornflake macam tak banyak plak. jadi buat la kueh semperit. adunan memang senang. acecece. padahal terkial kial tengok resepi. eh ade ke orang yang hafal resepi kueh raye? perghhh. tuh mesty expert gile kan. pastu bile korang dah habes uli cantek. nak menekan dalam acuan bagi cantek molek tuh yang pengsan la. aku pakai acuan tradisional yang masukkan tepung pastu tekan pakai tangan. tapi tak taw la plak kalau ade yang lagi advance pakai mesin keeee. fuh fuh fuh tengoklah. bape kali try nih baru nak jadik cantek.
eheh yang nih belom masuk oven lagi. aku dapat buat sampai 7 8 tray weh. dari petang sampai ke malam hah. sampai naek lenguh jari menekan bagi cantek. bile bakar dalam oven tuh bau pun semerbak harum satu rumah. HAHA. dah masak kene sejukan dulu baru bole bubuh dalam balang. tapi aku nih kalau bole lepas kua oven tuh la nak ngap masuk mulut. =.= oi makan kueh raye panas panas bole melecur lidah taw. setiap kali lepas habes bakar tah bape banyak aku dah makan. hihi. lepas ni nak buat cornflake coklat dengan cornflake madu pulak. eksited oi.

*aku buat kueh raye cepat sangat ea? ^^
**eh kueh raye aku sedap tuh. tak caye tanya cik atie. semalam beliau datang rumah aku buka puasa.

30 comments:

intanurulfateha said...

len kali tulis la resepi skali!

FariehanIbrahim [LBC] said...

yeayy! semperit da siap..
esk da bole rye..kiki ;p

Cik Domo said...

umagai..cm best je wat kuih raya ni..

<< xsetat apa2 ag -.-

adrinaqamarina said...

wah! ada kaler kaler lagi gitu :P


semalam time sahur baru makan tart nenas. nak nangis rasa bila jumpa tart. -.-'


hadiah dari msia~

twinkle twinkle said...

rajin beno ;D

anamizu said...

cewahh buat kuih raye..hehe

Aweyn said...

cimi da bley kawen daa :P

ieqa said...

Pos kat Kuantan satu balang! hehee

bunga said...

nak..nak..hehee

✿ cik atie said...

cik atie cakap not bad la !
blh mnjual dh tu.. ha3.. !
weh! aku nk cornflake madu tuh! :(

Syue said...

OMG, I love serempit,,eh silap. semperit! :D Sedapnyaaa laa haaa

Syafiq Rosli said...

hehe..rajinnye dia..kuih dia comel2 kan tapi kenapalah nama semperit..hehe

meaw said...

walahhhhh,lebar tol semperit cik cimi,hehe.....letak la choc rice atas tu,kompom laku :D


p/s:pengsan sampai gigi patah la cik cimi

Hans said...

ku esok baru nak start buat biskut raya
:-)

Jom Sign Up Online Survey Ini Dan Tebus Hadiah Anda

merahitujambu said...

dh buat kuih la..sy minggu depan..


nk doodle free jom laa

cikcimi said...

@intanurulfateha
kite lupa la sayang oi.

cikcimi said...

@FariehanIbrahim [LBC]
kalau la esok rayeee. :D

cikcimi said...

@adrinaqamarina
jum buat kuih rayee. :D

cikcimi said...

@adrinaqamarina
wahhh. sape yg anta dr msia? mama yina ke?

cikcimi said...

@twinkle twinkle
heee. tawu tape. :D

cikcimi said...

@anamizu
ehehe. nak raye kate. :P

cikcimi said...

@Aweyn
yeah. nak kawen. haha.

cikcimi said...

@ieqa
tak sempat sampai posmen makan dulu. :P

cikcimi said...

@bunga
datang rumah. :P

cikcimi said...

@✿ cik atie
tuh hah dah siap. :P

cikcimi said...

@Syue
kite pon suka tapi nak buat penat. =.=

cikcimi said...

@Syafiq Rosli
da memang itu namanyeee. nak buat cane. :D

cikcimi said...

@meaw
ehehe. kite saje letak kalerful. :D

cikcimi said...

@Hans
selamat buat kueh raye. :D

cikcimi said...

@merahitujambu
heee. buat banyak3.