Saturday, August 20, 2011

Prit Prit Kueh Semperit Datang.

salam. seperti yang di war war kan dalam entri sebelum nih kan kan aku nak buat kueh laen selaen sarang semut. mula ingat nak buat cornflake coklat #maipebret tuh tapi cornflake macam tak banyak plak. jadi buat la kueh semperit. adunan memang senang. acecece. padahal terkial kial tengok resepi. eh ade ke orang yang hafal resepi kueh raye? perghhh. tuh mesty expert gile kan. pastu bile korang dah habes uli cantek. nak menekan dalam acuan bagi cantek molek tuh yang pengsan la. aku pakai acuan tradisional yang masukkan tepung pastu tekan pakai tangan. tapi tak taw la plak kalau ade yang lagi advance pakai mesin keeee. fuh fuh fuh tengoklah. bape kali try nih baru nak jadik cantek.
eheh yang nih belom masuk oven lagi. aku dapat buat sampai 7 8 tray weh. dari petang sampai ke malam hah. sampai naek lenguh jari menekan bagi cantek. bile bakar dalam oven tuh bau pun semerbak harum satu rumah. HAHA. dah masak kene sejukan dulu baru bole bubuh dalam balang. tapi aku nih kalau bole lepas kua oven tuh la nak ngap masuk mulut. =.= oi makan kueh raye panas panas bole melecur lidah taw. setiap kali lepas habes bakar tah bape banyak aku dah makan. hihi. lepas ni nak buat cornflake coklat dengan cornflake madu pulak. eksited oi.

*aku buat kueh raye cepat sangat ea? ^^
**eh kueh raye aku sedap tuh. tak caye tanya cik atie. semalam beliau datang rumah aku buka puasa.

30 Comments:

intanurulfateha said... [Reply to comment]

len kali tulis la resepi skali!

FariehanIbrahim [LBC] said... [Reply to comment]

yeayy! semperit da siap..
esk da bole rye..kiki ;p

Cik Domo said... [Reply to comment]

umagai..cm best je wat kuih raya ni..

<< xsetat apa2 ag -.-

adrinaqamarina said... [Reply to comment]

wah! ada kaler kaler lagi gitu :P


semalam time sahur baru makan tart nenas. nak nangis rasa bila jumpa tart. -.-'


hadiah dari msia~

twinkle twinkle said... [Reply to comment]

rajin beno ;D

anamizu said... [Reply to comment]

cewahh buat kuih raye..hehe

Aweyn said... [Reply to comment]

cimi da bley kawen daa :P

ieqa said... [Reply to comment]

Pos kat Kuantan satu balang! hehee

bunga said... [Reply to comment]

nak..nak..hehee

✿ cik atie said... [Reply to comment]

cik atie cakap not bad la !
blh mnjual dh tu.. ha3.. !
weh! aku nk cornflake madu tuh! :(

Syue said... [Reply to comment]

OMG, I love serempit,,eh silap. semperit! :D Sedapnyaaa laa haaa

Syafiq Rosli said... [Reply to comment]

hehe..rajinnye dia..kuih dia comel2 kan tapi kenapalah nama semperit..hehe

meaw said... [Reply to comment]

walahhhhh,lebar tol semperit cik cimi,hehe.....letak la choc rice atas tu,kompom laku :D


p/s:pengsan sampai gigi patah la cik cimi

Hans said... [Reply to comment]

ku esok baru nak start buat biskut raya
:-)

Jom Sign Up Online Survey Ini Dan Tebus Hadiah Anda

merahitujambu said... [Reply to comment]

dh buat kuih la..sy minggu depan..


nk doodle free jom laa

cikcimi said... [Reply to comment]

@intanurulfateha
kite lupa la sayang oi.

cikcimi said... [Reply to comment]

@FariehanIbrahim [LBC]
kalau la esok rayeee. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@adrinaqamarina
jum buat kuih rayee. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@adrinaqamarina
wahhh. sape yg anta dr msia? mama yina ke?

cikcimi said... [Reply to comment]

@twinkle twinkle
heee. tawu tape. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@anamizu
ehehe. nak raye kate. :P

cikcimi said... [Reply to comment]

@Aweyn
yeah. nak kawen. haha.

cikcimi said... [Reply to comment]

@ieqa
tak sempat sampai posmen makan dulu. :P

cikcimi said... [Reply to comment]

@bunga
datang rumah. :P

cikcimi said... [Reply to comment]

@✿ cik atie
tuh hah dah siap. :P

cikcimi said... [Reply to comment]

@Syue
kite pon suka tapi nak buat penat. =.=

cikcimi said... [Reply to comment]

@Syafiq Rosli
da memang itu namanyeee. nak buat cane. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@meaw
ehehe. kite saje letak kalerful. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@Hans
selamat buat kueh raye. :D

cikcimi said... [Reply to comment]

@merahitujambu
heee. buat banyak3.

Next Previous Home
 
cimicomot.blogspot.com | Design By Nur Cimi .Copyright 2009-2015 | All Right Reserved.